środa, 26 marca 2014

Babka marmurkowa


Dzięki połączeniu dwóch kolorów i smaków- czekoladowego i waniliowego, ciasto wygląda oryginalnie. Jest to alternatywa dla osób, które lubią czekoladę, ale nie chcą przesadzić z jej ilością.


SKŁADNIKI:
Ciasto:

- 225 g. miękkiego masła lub margaryny
- 225 g. cukru do wypieków ( jest on drobniejszy od normalnego)
- pół łyżeczki aromatu waniliowego

- 4 jajka
- 275 g. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3-4 łyżki gorącej wody

Dekoracja:
- cukier puder


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Przygotuj blachę- natłuść ją i optocz w bułce tartej lub wiórkach kokosowych.
2. Zmiksuj miękkie masło lub margaryne z cukrem ma puszystą i kremową masę.
3. Dodaj do masy jajka i aromat waniliowy.
4. Wsyp do ciasta przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj całość na gładką masę.
5. Dolej mleko i jeszcze raz wymieszaj.
6. Przełóż łyżką lub szpatułką masę do drugiej miski.

7. W osobnej miseczce wymieszaj kakao z gorącą wodą.
8. Kiedy masa kakaowa ostygnie, połącz ją z jedną częścią masy.
9. Nałóż łyżką lub szpatułką masę czekoladową na spod wcześniej przygotowanej blachy. Na wierzch nałóż masę waniliową.
10. Łyżką wymieszaj obie masy, żeby uzyskać marmurkowy efekt.
11. Piecz 1h., aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Pozostaw do wystygnięcia na kratce. Następnie posyp cukrem pudrem. 

Dekoracja:
1. Babkę udekorować cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz