piątek, 14 marca 2014

Babeczki kopiec kreta



Kilka dni temu na półkach sklepowych znalazłam babeczki kopiec kreta. Wpadłam na pomysł, że lepiej zrobić je samemu bez żadnych ulepszaczy. Wystarczy ciasto czekoladowe, krem oraz banany i gotowe!


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 szt.):
- 125 g. miękkiego masła
-125 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g. stopionej czekolady deserowej
Krem:
- 250 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
-25 g. czekolady deserowej (wiórki)
Nadzienie:
- 1 banan


   
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
2, Papilotki  napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną. 

Krem:
1. W tym czasie przygotować krem. W misce ubić śmietanę 30%.
2. Pod koniec miksowania wlać rozrobioną żelatynę i wiórki czekoladowe. Całość wymieszać.

Wydrążenie i wypełnianie babeczek:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm. Okruchy przełożyć do miseczki i pokruszyć je na drobniejsze kawałeczki.
2. Banana pokroić w małą kosteczkę i wypełnić nimi babeczki.

Nakładanie kremu i "okruszków": 
1. Masę przełożyć do babeczki za pomocą gałkownicy do lodów, która pomoże w zrobieniu idealnych kopczyków. Wyrównać brzegi kremu.
2.Posypać krem drobnymi kawałkami ciasta, które zostały po wydrążaniu babeczek.
3. Wstawić na 20-30 min. do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz