czwartek, 20 marca 2014

Muffinki herbaciane


W marcu jak w garncu. Niestety pogoda płata nam figle, ale to nie znaczy, że powinniśmy siedzieć w domu i się nudzić. Można zaprosić rodzinkę do siebie na kawkę i muffinki herbaciane. Owe wypieki mają nietypowy smak, ponieważ ciasto jest nasączone herbatą Earl Grey.

SKŁADNIKI:

- 2 torebki herbaty Earl Grey
- 2 łyżki gorącej wody
- 225 g. cukru
- 225 g. miękkiego masła
- 4 jajka
- 225 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Włóż torebki herbaty Earl Grey na 5 min, do 2 łyżek gorącej wody, wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. (jeśli chcesz, aby smak herbaty był bardziej wyczuwalny w cieście, pozostaw głużej w wodzie torebki herbat)
3. Wymieszaj masło z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj jajka i wymieszaj całość.
5. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i starannie połącz wszystkie składniki.
6. Wlej wystudzoną herbatę do masy i wymieszaj.
7. Wlej ciasto do foremek na muffinki, ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości każdej z foremek.
8. Piecz przez 20-30 mni., aż ciasto się zarumieni.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia.
10. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz