sobota, 29 marca 2014

Muffinki z otrębami



Moment, kiedy mężczyzna pomaga nam w kuchni- bezcenny. Wraz z chłopakiem postanowiłam upiec muffinki z mniejszą ilością cukru, które idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty.

Jeszcze może kilka słów na temat otrębów. Są one jednym z najbogatszych źródeł błonnika, witamin, makro- oraz mikroelementów. Pomagają w sprawniejszym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Od pewnego czasu są propagowane jako składnik zdrowej diety.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki owsiane (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia oraz cynamon.
2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

3. W osobnej misce zmiksować jabłka z maślanką, olejem, miodem i jajkiem.
4. Szybko wymieszać suche i mokre składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać trochę maślanki.

5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
6. Ciastem wypełnić 2/3 wysokości foremek do muffinek, posypać płatkami owsianymi.
7. Piec 25-30 min., do momentu aż ciasto się zarumieni.
8. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 


2 komentarze: