sobota, 15 marca 2014

Tarta cytrynowa



Spotkanie z przyjaciółmi po kilku miesiącach, nie zniszczy nawet brzydka pogoda za oknem. Jest to idealna okazja, aby upiec tartę cytrynową. Kruche ciasto kontrastuje z cudownie lekkim słodko-kwaśnym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto:
-300 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-150 g schłodzonego masła
- jajko
- jedno ubite jajko (do wypełnienia szczelin w cieście)

Nadzienie:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 160 ml śmietany 30% (kremówki)
- 2 cytryny (sok i drobno starta skórka)

Dodatkowo ( do dekoracji):
- cukier puder
- plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania

Ciasto:

1.Do miski włóż wszystkie składniki potrzebne to wyrobienia kruchego ciasta. 

2.Wszystkie składniki powinny tworzyć zwartą całość, nie przyklejając się do dłoni. 

3.Zawiń ciasto w folię spożywczą lub woreczek śniadaniowy i włóż do zamrażarki na 30 min. 

4.Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5- 1 cm. i wyłóż nim wcześnie natłuszczoną formę.

 5.Odetnij nadmiar ciasta, który wystaje znad formy.

 6.Nakłuj widelcem ciasto, a następnie połóż na nie papier do pieczenia.
Na papier wsyp fasolę lub groch. To zapobiegnie nadmiernemu wyrośnięciu ciasta.
 

7.Wstaw ciasto na 15 min. do lodówki, po tym czasie wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w 190 stopniach Celsjusza przez 15 min. 

8.Wyjmij ciasto i usuń z niego papier wraz z fasolą lub grochem. 

9.Pomaluj ciasto ubitym jajkiem i włóż do piekarnika na 5 min., aby się zarumieniło.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Nadzienie: 
1.Ubij jajka z cukrem.
2.Dodaj śmietanę 30%, sok i skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Wlej nadzienie do wcześniej upieczonego i wystudzonego ciasta.

Końcowy etap:

1.Piecz przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż nadzienie stężeje.
2.Po upieczeniu wyciągnij tartę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
3.Przed podaniem ciasta udekoruj je cukrem pudrem oraz plasterkami cytryny.


CIEKAWOSTKA
Ciasto kruche doskonale nadaje się na spody pod kremy, masy owocowe oraz galaretki. Swoją kruchość zawdzięczają dużej ilości tłuszczu. Gotowe ciasto umieszcza się w w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie, następnie nakłuwa widelcem, aby równomiernie wyrosło. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C. 

4 komentarze: