poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babeczki czekoladowo-bananowe



 Są one jednym z wielu ulubionych słodkości mojego chłopaka, któremu na sam ich widok, trzęsą się uszy.

SKŁADNIKI:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
- pół litra śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Nadzienie:

- 1 zmiksowany banan z dodatkiem kilku kropel cytryny
Dekoracja:
- wiórki białej czekolady 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić.
2. Wsypać cukier do piany z białek i delikatnie zmiksować.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszać silikonową łopatką.
4. Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 20-30 min.
5. Ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę kremówkę wlać do miski i zmiksować, aż stanie się sztywna.
2. Dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.
3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy czekolada nie będzie już gorąca wlać ją do ubitej śmietany, szybko mieszając.
4. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Nadziewanie babeczek:
1.Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wysokości 1 cm.
2. Ciasto wypełnić zmiksowanym bananem.

Dekoracja:
1. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego udekorować babeczki.
2. Posypać wiórkami z białej czekolady. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz