sobota, 5 kwietnia 2014

Babeczki tiramisu


Babeczki upieczone na urodziny mojego taty, który jest miłośnikiem tego włoskiego deseru. Postawiłam go jednak trochę zmodyfikować w podać w formie babeczki.
Kilka słów odnośnie tiramisu. Jest to deser składający się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się grubą warstwą gorzkiego kakao. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 ml oleju
- 1 jajko
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka Amaretto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- łyżka gorzkiego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,  wsypać sól , kawę, startą czekoladę, cukier puder oraz cukier trzcinowy, wymieszać.
2. W drugim naczyniu zmiksować jajko, olej, jogurt i Amaretto. Dodać do suchych składników, mieszać, aż powstanie jednolita masa.
3. Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 20-30 min.
4. Ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę kremówkę wlać do miski i zmiksować, aż stanie się sztywna.
2. Dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.
Końcowy etap:
1. Babeczki udekorować kremem, wyciskanym z rękawa cukierniczego o okrągłej 1 cm. końcówce, tworząc kuleczki.
2. Krem udekorować kakaem.



CIEKAWOSTA
Cukier puder można przygotować samodzielnie. Wystarczy rozsypać na stolnicy cukier kryształ i rozgnieść go wałkiem do ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz