sobota, 19 kwietnia 2014

Babeczki wielkanocne


Intensywnie cytrusowy aromat zawdzięczają połączeniu świeżo startej skórki z cytryn i olejku cytrynowego. Krem w połączeniu z kolorowymi jajeczkami urzeknie nie tylko dzieci, ale również dorosłych smakoszy babeczek. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 8 łyżek letniej wody
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 7 kropel olejku cytrynowego 
 Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta zielonego barwnika
Dekoracja:
- kolorowe jajeczka z czekolady
- wiórki czekoladowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Oddzielić białka od żółtej i ubić je na sztywną pianę.
2. Dodać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
3. Wlać olej, wodę i dokładnie wymieszać.

4. Dodać skórkę, olejek i zmiksować.
5. Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości. Piec 30-35 min. w temperaturze 180 stopni C.
6. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. 
2. Wlać rozrobioną żelatynę oraz barwnik, wszystko delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

Dekoracja:
1. Na krem wyłożyć jajeczka i wiórki czekoladowe.





CIEKAWOSTKA
Warunkiem otrzymania dobrze wypieczonego ciasta jest jego odpowiednie spulchnienie przy pomocy proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej ( jeśli w cieście używa się kefiru lub maślanki). Nie należy jednak dodać więcej niż sugeruje to przepis, ponieważ środki spulchniające są bardzo aromatyczne i ich smak będzie odczuwalny w upieczonym cieście. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz