sobota, 19 kwietnia 2014

Babka makowa z cytryną


Przedstawiam jeden z wielu wariantów ciast, które mogą znaleźć się na wielkanocnych stołach. Babka urzeka swoim orzeźwiającym cytrynowym smakiem. Mak za to sprawia, że jest ona delikatnie chrupiąca.
Babka makowa z cytryną została upieczona jako prezent świąteczny dla rodziców chłopaka. :)


SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maku
- 4 krople aromatu cytrynowego
- 1 łyżka skórki z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ubić jajka z cukrem.
2. Rozpuścić i ostudzić masło.
3. Do ubitych jajek z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia i masło.
4. Dodać mak, aromat, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przelać do formy. Piec 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 



CIEKAWOSTKA
Mak przed zmieleniem można uprażyć na suchej patelni, nabierze wtedy intensywnego smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz