wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowo-jogurtowe z dżemem porzeczkowym

W niedziele odwiedziłam nowego człona rodziny i postanowiłam, że jest to idealna okazja, aby upiec trochę słodkości. Wypadło na ciasto czekoladowe, które dzięki dodanemu jogurtowi nie jest suche. Jednak swoją sympatię zdobyło przez formę w jakiej je upiekłam, ponieważ była ona nietypowa...
w kształcie dużej babeczki .




SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 150 ml oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 175 g cukru
- 3 jajka
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 50 g stopionej deserowej czekolady

NADZIENIE:
- pół słoiczka dżemu porzeczkowego

DEKORACJA:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
- kolorowa posypka, orzechy, żurawina (wedle uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO
1.Do miski wlać olej i jogurt, dodać cukier i jajka, starannie wymieszać. 
2. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
3. Wlać stopioną czekoladę do ciasta i wymieszać.
4. Wlać do wcześniej przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-50 min.
5. Zostawić w formie do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
6. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie , przekroić na dwie części.
7. Przełożyć jeden plaster na talerz, rozsmarować dżem porzeczkowy i położyć drugą część ciasta.

DEKORACJA
1. Pokruszyć i roztopić z kąpieli wodnej mleczną czekoladę.
2. Dodać do niej masło i mleko, starannie wymieszać.
3. Czekoladę wylać na ciasto i udekorować kolorową posypką, orzechami, żurawiną.




CIEKAWOSTKA
Zdarza się, że ciasto przywiera do formy, Aby je wyjąć, trzeba owinąć formę wilgotną ściereczką na kilka minut. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz