środa, 16 kwietnia 2014

Croissanty z białą czekoladą



Dzień wolny od studiów, piękna pogoda za oknem... Świetna okazja, aby upiec coś słodkiego! :)
Croissanty są pieczywem z ciasta francuskiego w kształcie rogalika.

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ciasto francuskie lekko rozmrozić, pociąć w kwadraty. Każdy przekroić po przekątnej.
2. Na trójkąty u podstawy kłaść po kawałku czekolady i zawijać je w kierunku wierzchołka.
3. Rogaliki układać na blachach wyścielonych papierem do pieczenia.
4. Posmarować je rozmąconym żółtkiem.
5. Piec 15 min. w temperaturze 200 stopni C.
6. Wyjąć i lekko wystudzić.




CIEKAWOSTKA
Ciasto francuskie to jedno z najbardziej delikatnych ciast. Po upieczeniu nie jest jednolite, lecz składa się z cienkich warstw, nazywanych listkami. Przygotowane ciasto umieszcza się w formie  ( nie trzeba jej natłuszczać, wystarczy wysypać mąką lub bułką tartą), a następnie wkłada do nagrzanego piekarnika i piecze w temperaturze 240-250 stopni.  Ciasteczka z ciasta francuskiego należy wkładać na blaszce w dużych ostępach, ponieważ w trakcie pieczenia kilkakrotnie zwiększa swoja objętość.

2 komentarze: