poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Muffinki jabłkowe z kruszonką


Muffinki pierwszy raz upiekłam, kiedy planowałam wyjazd do mojej kochanej i ślicznej chrześniaczki. Przetrwały całą podróż, a jak smakowały rodzince. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki grubo startych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/4 kostki schłodzonego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 pokruszone ciasteczka owsiane z orzechami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
2. Wlać olej i zmiksować.
3. Dodać jabłka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przyprawami (cynamon i sól). Delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
4. Ciasto przełożyć do foremek- 2/3 wysokości.
Kruszonka:

1.Masło posiekać z cukrem i cukrem waniliowy.
2. Wsypać mąkę i pokruszone ciasteczka owsiane, rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
3. Muffinki posypać kruszonką.
4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 min.
4. Wystudzić muffinki.


























CIEKAWOSTKA
Aby mieć pewność, że ciasto nie opadnie, nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz