środa, 23 kwietnia 2014

Sernik z budyniem


Dużo ćwiczeń na siłowni i mało czasu na nowe posty o słodkościach, ale nadrabiam zaległości i dzisiaj czas na SERNIK! :)

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast serwowanych na polskich stołach, którego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje jest biały ser.
Wyróżnia się następujące rodzaje sernika: pieczony, na zimno, gotowany i bez sera. Można stwierdzić, że ilu smakoszy, tyle przepisów na sernik.
Często do masy dodaje się różne dodatki typu rodzynki, wiórki kokosowe, suszone i świeże owoce, czekoladę, bezę, masę makową, budyń oraz kruszonkę. Podkreślają one smak sernika.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- duże opakowanie okrągłych biszkoptów 
Masa:
- 1 kg. białego sera
- 6 jajek

- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 budyń waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wyłóż biszkoptami prostokątną formę do pieczenia.
Masa:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij na pianę.
2. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę.
3. Dodać twaróg, budyń, mleko, olej i zmiksować całość.
4. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
5. Masę sernikową wylać na wyłożone wcześniej biszkopty.
6. Piec 1h w temperaturze 180 stopni C.
7. Wystudzić i udekorować wedle uznania.



CIEKAWOSTKA
Jeżeli ciasto się zbyt mocno zarumieni, należy zmniejszyć temperaturę i przykryć ciasto papierem pergaminowym. Przed przypaleniem od spodu ciasto można zabezpieczyć, wstawiając pod formę dodatkową blaszkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz