sobota, 26 kwietnia 2014

Tarta migdałowa ze śliwkami


Dzisiejszego dnia królują śliwki, a dokładnie tarta migdałowa ze śliwkami. Owoce te w kuchni nadal niedocenione, tymczasem są one niezwykłym bogactwem witamin i minerałów. Śliwki posiadają witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Powinny je jeść szczególnie te osoby, które mają cerę naczynkową. Działają też antyoksydacyjnie, a więc mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów. Dodatkowo uregulują poziom cholesterolu i zadziałają przeciwmiażdżycowo.

SKŁADNIKI:
Ciasto:

-300 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-150 g schłodzonego masła
-jajko
- 4 krople aromatu migdałowego

Nadzienie:
- 2 jajka
- szklanka śmietany 18%

- płaska łyżka mąki
- 10 dag cukru

- 50 g zmielonych migdałów
Dodatkowo: 
- 400 g śliwek 
- 40 g zmielonych migdałów 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:

1.Do miski włóż wszystkie składniki potrzebne to wyrobienia kruchego ciasta.

2.Wszystkie składniki powinny tworzyć zwartą całość, nie przyklejając się do dłoni.

3.Zawiń ciasto w folię spożywczą lub woreczek śniadaniowy i włóż do zamrażarki na 30 min.

4.Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5- 1 cm. i wyłóż nim wcześnie natłuszczoną formę.

5.Odetnij nadmiar ciasta, który wystaje znad formy.
6.Nakłuj widelcem ciasto, a następnie połóż na nie papier do pieczenia.
Na papier wsyp fasolę lub groch. To zapobiegnie nadmiernemu wyrośnięciu ciasta.

7.Wstaw ciasto na 15 min. do lodówki, po tym czasie wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w 190 stopniach Celsjusza przez 15 min.

8.Wyjmij ciasto i usuń z niego papier wraz z fasolą lub grochem.

9.Włóż do piekarnika na 5 min., aby się zarumieniło.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:
1.Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. 
Etap końcowy: 
1.Wystudzoną tartę wyłóż śliwkami. (skórką do dołu)
2.Wlej przygotowane wcześniej nadzienie i posyp pozostałymi migdałami.

3.Piecz przez 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, aż nadzienie stężeje.
4.
Po upieczeniu wyciągnij tartę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz