środa, 2 kwietnia 2014

Twarożkowy mini torcik


Torcik był niespodzianką dla chłopaka, który twierdzi, że jest moim największym fanem. :)
Kolorowe ciasto w kształcie serduszka z truskawkami i kremem twarożkowym.

SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kolorowej posypki

 NADZIENIE:
- 3 truskawki (pokrojone w małe kawałeczki)
KREM:
- 3 łyżki półtłustego twarogu
- 150 ml śmietany 30% 
- 3 łyżki cukru 
DEKORACJA:
- 4 kostki deserowej czekolady (startej na tarce o małych oczkach)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:
1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić dodając szczyptę soli.
2. Do ubitych białek wsypać cukier oraz żółtka i delikatnie zmiksować.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, posypkę i wymieszać łopatką.

4. Wlać masę do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 min.
5. Po upieczeniu, odstawić ciasto do wystudzenia i przedzielić na dwie części.

KREM:

1. Ubić śmietanę kremówkę.
2. Dosypać cukier i zmiksować.
3. Dodać twaróg i delikatnie wymieszać szpatułką.

KOŃCOWY ETAP:

1. Posmarować jedną część biszkoptowego ciasta kremem i ułożyć na nim kawałeczki truskawek.
2. Przykryć drugim serduszkiem.
3. Ostrożnie rozprowadzić pozostały krem na szczycie i ściankach torciku.
4. Aby uzyskać gładkie wykończenie, rozsmarować go nożem umoczonym w gorącej wodzie.
5. Tort udekorować startą czekoladą deserową.























CIEKAWOSTKA
Z ciasta biszkoptowego najczęściej robi się torty, rolady, spody do ciast z owocami i do mazurków. Odznacza się lekkością i pulchnością, ponieważ podczas ubijania wtłacza się do niego dużą ilość powietrza. Ciasto bezpośrednio po zrobieniu wlewa się do formy natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Gdy podrośnie, temperaturę zwiększa się do 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić na chwilę w otwartym piekarniku, aby nie opadło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz