sobota, 3 maja 2014

Babeczki bbq grill


Przepis na babeczki waniliowe jest bardzo prostu i zarazem uniwersalny, ponieważ można je serwować z rozmaitymi nadzieniami, kremami oraz polewami.
Babeczki bbq grill świetnie nadają się na majówkowe leniuchowanie! :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Krem:
- 340 g serka śmietankowego
- 6 łyżek masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
Dekoracja:
- 24 małe szaszłyki z żelkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Ubić masło, serek i aromat waniliowy na jasną i puszystą masę.
2. Stopniowo dodać cukier puder, wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Babeczkę udekorować kremem.
2. Na wierzch delikatnie położyć dwa szaszłyki z żelkami.







CIEKAWOSTKA
Jeżeli pieczesz podwójną porcję babeczek, lepiej jest przygotować i upiec każdą porcję oddzielnie, niż podwoić ilość składników z przepisu i piecz większą liczbę ciastek na raz w piekarniku. Włożenie do piekarnika form w dwóch rzędach zakłóca cyrkulację ciepłego powietrza i może spowodować, że babeczki w ogóle nie urosną lub nie dopieką się równomiernie. Jeżeli natomiast zostawisz część przygotowanego z podwójnej ilości składników ciasta na czas pieczenia pierwszej partii, może ono zacząć pracować. W rezultacie babeczki z drugiej części ciasta mogą nie urosnąć.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz