czwartek, 8 maja 2014

Babeczki czekoladowe

 Trochę słodkości dla miłośników czekolady. :)

 SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Dekoracja:
- pół tabliczki deserowej czekolady
- 2 łyżki mleka 3,2%
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
4. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.
5. Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
6. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
7. Przelać masę do 2/3 wysokości foremek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
8. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dekoracja:
1. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczkę.
3. Posypać kolorową posypką.


CIEKAWOSTKA
Kuwertura jest najchętniej używanym przez zawodowych kucharzy i cukierników rodzajem czekolady, ponieważ po roztopieniu i wystudzeniu apetycznie lśni. Wymaga jednak dużych umiejętności i można ją dostać wyłącznie w specjalistycznych sklepach.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne :) Kuwerturę można kupić w Lidlu :)

    OdpowiedzUsuń