sobota, 3 maja 2014

Bananowiec


Banany są bogate w błonnik i trzy cukry: glukozę, sacharozę i fruktozę. Zwiększają poziom energii. Zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Mogą również leczyć swędzenie wywołane ugryzieniem komara.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Nadzienie:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka pomarańczowa
- 5 bananów
- 1 żółtko
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
2. Wsypać cukier puder i wszystko zmiksować.
3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszać.
4. Wlać do średniej wielkosci tortownicy i piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni.
5. Wystudzić biszkopt. 
Nadzienie:
1.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
2. 4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Żółtko utrzeć z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z tężejącymi galaretkami i bananami.
4. Masę bananową rozłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
5. Gdy stężeje, udekorować plastrami banana.
6. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i tężejącą wlać na ciasto.



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zrobię to napiszę czy wyszło i czy smakowało mi i reszcie rodziny ;-)
    Rzadko coś gotuję czy piekę w kuchni ale jak coś pichcę to zazwyczaj wychodzi pysznoe ;-)
    Uwielbiam gotować i robić ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam mocno kciuki i czekam na efekty pracy! :)

      Usuń