niedziela, 18 maja 2014

Palmiery z nutellą


 Nazwa tych bardzo prostych ciasteczek z ciasta francuskiego wywodzi się o kształtu liści palmy. 

SKŁADNIKI:
- 375 g. gotowego ciasta francuskiego 
- 8 łyżek nutelli
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia.
2. Na  oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto francuskie, tworząc prostokąt o wymiarach 38x23 cm. 
3. Rozsmarować szpatułką nutellę na cieśnie i posypać posiekanymi orzechami.
4. Zawinąć jeden brzeg ciasta do wewnątrz, następnie zawinąć podobnie drugi, aby zetknęły się pośrodku ciasta. 
5. W miejscu zetknięcia, zwilż je wodą i dociśnij.
6. Ostrym nożem pokrój ciasto na plastry. 
7. Połóż każde osobno na blasze i lekko dociśnij łopatką.
8. Posypać cukrem.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 10-15 min., aż będą złociste.
10. Przełożyć na metalową blaszkę i ostudzić. 

RADA
Aby uzyskać intensywniejszy smak czekolady można zanurzyć palmiery do połowy w stopionej czekoladzie. 

2 komentarze:

  1. Wrzuć przepis na arbuzowe ciasto na które ostatnio tak smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma sprawy, wrzucę na dniach :D :)

    OdpowiedzUsuń