czwartek, 8 maja 2014

Tort czekoladowy z truskawkami


Tort upieczony na urodziny chłopaka, który jest miłośnikiem czekolady i truskawek. 
Truskawki  zawierają cenne substancje tj. antocyjany, witaminę C, B12, A, E, B6, fosfor, żelazo, wapń, magnez, potas oraz kwas foliowy. 

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 ml wrzącej wody
- 6 jajek
-250 g cukru
- 275 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 350 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 kg. truskawek
 Dekoracja:
-30 dag truskawek (pokrojone z plasterki)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do miski wsypać kakao, stopniowo dolewać wrzącą wodę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
2. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
3. Wlać masę kakaową i wymieszać.
4. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatką.
5. Przelać ciasto do przygotowanej okrągłej formy i wyrównać.
6. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
7. Pozostawić do wystygnięcia, przekroić na 3 części.
Krem:
1. Ubić śmietanę kremówkę.
2. Dodać cukier puder i zmiksować.
3. Do bitej śmietany dodać pokrojone w drobną kosteczkę truskawki i delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
1. Przełożyć masą truskawkową każdy plaster ciasta.
Dekoracja:
1.Tort udekorować pozostałym kremem.
2. Udekoruj kilkoma truskawkami.
3. Wstaw do lodówki.


4 komentarze:

  1. 20 kilogramow truskawek?!?! co to za krem ? :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to jest ze te truskawki trzymaja sie brzegów i czy to sa plastry czy truskawki przekrojone na pół i wsisniete?

    OdpowiedzUsuń
  3. To są cieniutkie plasterki, od razy jak nałożyłam śmietanę na brzegi, poukładałam je, lekko przyciskając.

    OdpowiedzUsuń