piątek, 6 czerwca 2014

Banoffee


Banoffee jest ciastem bez pieczenia, które łączy w sobie toffi, banany oraz bitą śmietanę. Właśnie stad powstała ta nazwa.

  
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g herbatników
- 110 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 400 g toffi z puszki (dla mnie wykorzystanie całej puszki w tym wypadku 510 g. spowodowało, że ciasto było, aż za słodkie)
- 3 banany
- pół cytryny lub limonki
Dekoracja:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru 
- 1 banan
- 1 łyżka gorzkiego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Herbatniki wraz z masłem zmiksować na mokry piasek.
2. Masą wyłożyć dno i boki formy do tarty i schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
1.Toffi wyłożyć na schłodzony spód i znowu wstawić do lodówki.
2. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na toffi.
3. Skropić cytryną lub lionką, aby nie sczerniały.
Dekoracja:
1. Śmietanę kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder.
2. Wyłożyć na schłodzony wierzch ciasta.
3. Banana pokroić w plasterki i udekorować tartę.
4. Pod koniec oprószyć kakaem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz