niedziela, 1 czerwca 2014

Bochenki fitness


Proste w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo pyszne i zdrowie. Zawierają siemię lniane, które używane jest jako zielarski środek leczniczy. W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Natomiast nasiona słonecznika dzięki dużej zawartości magnezu poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.

SKŁADNIKI:
- 5 dag drożdży
- 1łyżeczka cukru
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 litr ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg maki żytniej pełnoziarnista
- 1 garść słonecznika łuskanego
- 1 garść siemienia lnianego
- woda lub mleko do posmarowania
- słonecznika lub mak do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Drożdże wkruszyć do miski, posypać je cukrem.
2. Gdy się rozpuszczą dodać płatki, wodę, sól i odstawić na ok. 20 min.
3. Dodać mąkę oraz słonecznik i siemię lniane, dobrze wymieszać.
4. W momencie, kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przełożyć do formy na małe keksiki, która wcześniej zostały wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
5. Wierzch chlebków smarować wodą lub mlekiem, posypać słonecznikiem lub makiem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę.
7. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz