poniedziałek, 30 czerwca 2014

Lody w ażurowym koszyczku



Praca wśród czekolady? Czemu nie, przecież to idealne miejsce dla osób, które uwielbiają nie tylko jeść ale i przyrządzać smakołyki z jej obecnością. Posada deserantki w jednej z gdańskich pijalni czekolady zainspirowała mnie do tego deseru, który wbrew pozorom nie jest taki trudny na jaki wygląda.

SKŁADNIKI:

Lody:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 30 dag truskawek
- 150 g białej czekolady
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany kremówki
Ażurowy koszyczek:
- 100 g czekolady deserowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Lody:
1. Truskawki zmiksować w blenderze.
2. W misce utrzeć jajko, żółtko i cukier.
3. Połamać na kawałki czekoladę, wsypać do miski, wlać 3 łyżki mleka i roztopić, postawić miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzić resztę mleka do wrzenia i przelać do kogla- mogla, mieszając. Umieścić miskę z masą jajeczną na rondlu z wrzącą wodą, mieszać, aż masa zgęstnieje.
4. Wlać czekoladę i wymieszać. Przykryć masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawić do wystygnięcia.
5. Ubić śmietanę. Wymieszać z truskawkami i masą czekoladową.
6. Wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 1-2h, aż zamrozi się na 2,5 cm od brzegów pojemnika. Masę wyskrobać z pojemnika, przełożyć do miski i utrzeć. Zamrozić.
Ażurowe miseczki:
1. Przewrócić formę do pieczenia babeczek i przykryć folią spożywczą 6 foremek, wybierając do drugą.
2. Roztopić czekoladę i nalać do rękawa cukierniczego.
3. Wokół brzegu foremki wycisnąć kółko z czekolady, a następnie prowadzić czekoladowe linie po przekątne, tworząc misterną siateczkę. Zakończyć kolejnym kółkiem wokół brzegu.
4. Schłodzić, aż czekolada stężeje.
5. Gotową miseczkę zdjąć z foremki i usunąć folię.
Ostatni krok:
1. Przełożyć zamrożone lody do czekoladowych miseczek i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz