środa, 9 lipca 2014

Mrożona tarta malinowa


Kolejna tarta, jednak tym razem w innej odsłonie, bo... mrożona. Żar leje się w nieba, wiec czas odpuścić sobie ciężkie kremy oraz nadzienia. Przestawiamy się na lodowy deser, którym jest wspomniana już wcześniej na fun page (https://www.facebook.com/zjedzmytrocheslodkosci) tarta z mrożonym sorbetem malinowym.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- filiżanka kajmaku
- 5 dag białej czekolady
- 15 dag herbatników
Nadzienie (sorbet):
- 90 dag malin
- 10-15 dag cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny (można użyć również limonki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz lekko podgrzany kajmak wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. 
2. Masą wylepić dno i boki formy do tarty.
Nadzienie:
1. 15 dag malin odłożyć i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Masę wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 3h, co 20-30 min mieszać widelcem masę, aby rozdrobnić kryształki lodu.
3. Wyjąć z zamrażalki i odstawić na10-15 min.
4. Wyłożyć sorbet na wcześniej przygotowany spód tarty.  Przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na 2-3h.
5. Gotową tartę udekorować świeżyli malinami i miętą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz