środa, 2 lipca 2014

Muffinki z rabarbarem




Rabarbar jest źródłem witaminy A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Po upieczeniu ma właściwości anyrakowe.

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- 6 łodyg rabarbaru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski i posypać łyżką cukru, odstawić.
2. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
4. Dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz masło, zmiksować wszystkie składniki.
5. Wsypać rabarbar i wymieszać.
6. Przełożyć do 3/4 wysokości papilotek.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 min.



Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz