środa, 23 lipca 2014

Tarta z czerwoną porzeczką


Miały być kruche babeczki z kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym domowej roboty, a wyszła kolejna tarta. Mam nadzieję, że nie macie dosyć w tym miesiącu tego rodzaju ciast. :)
Przed przepisem trochę informacji o głównym składniku tarty, którym jest czerwona porzeczka.  Posiada ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale również pielęgnacyjne. Co najważniejsze dla kobiet łagodzi bóle menstruacyjne. Posiada witaminę C, PP oraz żelazo. Zawdzięczamy im zwiększenie odporności organizmu, łagodzenie objaw zaburzeń żołądkowo- jelitowych, a także pomagają leczyć choroby układu krążenia. Czyli czas na pieczenie! :D

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 75 g cukru
Dżem:
- 15 dag czerwonej porzeczki
- 5 dag czarnej porzeczki (można z niej zrezygnować i dodać 20 dag samej czerwonej porzeczki)
- 4 łyżki cukru
- 1/2 opakowania żelfixu
Krem budyniowy:
- 1 duże opakowanie budyniu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 50 g miękkiego masła
Dekoracja:
- 3 pokruszone herbatniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Z mąki, masła, żółtka i cukru zagnieść ciasto i owinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka śniadaniowego. Wstawić do zamrażalki na 30 min.
2. Ciasto rozwałkować i wylepić posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą formę do tarty.  Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub fasolą.
3. Piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie zdjąć papier z grochem lub fasolą i piec jeszcze 5 min.
4. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dżem:
1. Porzeczki obrać z szypułek i umyć. Włożyć do garnka.
2. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zamienią się w gęstą papkę.
3. Wsypać żelfix, wymieszać i gotować jeszcze 2 min. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Krem budyniowy:
1. Szklankę mleka zagotować w garnku. Proszek budyniowy wymieszać z połową szklani mleka i wlać do do garnka. Szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Ostawić do wystygnięcia.
2. Do budyniu dodać masło i zmiksować na jednolitą masę.
Etap końcowy:
1. Spód tarty wysmarować dżemem, na to wyłożyć masę budyniową i posypać herbatnikami. Włożyć do lodówki na 30 min.


Czerwone porzeczki posiadają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly_41765.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz