niedziela, 10 sierpnia 2014

Babeczki pina colada


Klasyczne kokosowe babeczki połączone ze zmiksowanym ananasem tworzą tropikalny deser pina
colada.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeni a
- 1.4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (wykorzystałam te domowej roboty)
Nadzienie:
- 200 g ananasa
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki esencji kokosowej
Dekoracja:
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na jasną masę.
3. Dodać jajko, bałko i olejek waniliowy, wymieszać.
4. Na zmianę dodawać mąkę na przemian z mlekiem kokosowym, wymieszać.
5. Nakładać masę do 2/3 foremek na muffinki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Zmiksować ananasa na gęstą papkę.
Krem:
1. Śmietanę ubić wraz ze śmietan fixem. Dodać wiórki kokosowe oraz esencję. Wymieszać i włożyć do rękawa cukierniczego.
Etap końcowy:
1. Babeczki wydrążyć nożykiem.
2. W zagłębienie włożyć zmiksowanego ananasa.
3. Babeczki udekorować kremem i posypać wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz