piątek, 8 sierpnia 2014

Domowe mleko kokosowe


Koktajl pina colada oraz babeczki kokosowe z ananasem nie obejdą się bez mleka kokosowego. Kokos jest prawdziwą studnią bogactw dla naszego zdrowia. Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych. :)

SKŁADNIKI:
- 300 g wiórków kokosowych
- 600 ml ciepłej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Odmierzyć 500 ml wody i zalać wiórki. Odstawić na 2h.
2. Przygotować gazę, która pozwoli odsączyć nam mleko. Na gazę przelać mieszaninę i wycisnąć, aż mleko zacznie spływać do naczynia.
3. Wiórki jeszcze raz zalać pozostałą wodą i powtórzyć czynność.
4. Mleko przelać do szczelnej butelki i włożyć do lodówki.

2 komentarze:

  1. Można użyć czegoś innego zamiast gazy?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można spróbować ze ściereczką :)

    OdpowiedzUsuń