piątek, 1 sierpnia 2014

Pralinki z kajmakiem


Pralinki to rodzaj słodyczy, czekoladka nadziewana masą kremową. Jedna z historii mówi o tym, iż nadworny cukiernik Ludwika XIV (o nazwisku Pralin, stąd nazwa pralinki) przygotował dla swojego króla czekoladowe kuleczki w roku 1679.
Dzisiaj przestawiam Wam moją wersje pralin, kształtem przypominające mini babeczki.

SKŁADNIKI:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 puszki kajmaku
- kolorowe perełki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Wysmarować foremki do babeczek (średnica 7 cm.) czekoladą przy pomocy pędzelka.
3. Wstawić do lodówki.
4. Kajmak przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować czekoladowe korpusy.
5. Udekorować posypką.


2 komentarze: