niedziela, 3 sierpnia 2014

Sernik z rosą



Po wielkim zamieszaniu związanym z urodzinami siostry. Trzech dniach spędzonych na gotowaniu, smażeniu i pieczeniu, czas na relaks! :) Mrożona kawa z lodami kokosowymi oraz dużą porcją śmietany w ręku, ciasto na stoliku oraz laptop na kolanach... w tym momencie odłączam się od całego świata i wstawiam post z sernikiem, delektując się każdym jego kolejnym kęsem. 

SKŁADNIKI:
Spód:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
- 1 kg sera mielonego
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
1. Zagniatamy wszystkie składniki. Wykładamy na dno i boki blachy.
Ciasto:
1. Składniki wymieszać w kolejności podanej powyżej. Jeśli masa serowa jest rzadka, nie wlewać całego mleka.
2. Masę wylać na ciasto i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Beza:
1. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
2. Po ok. 40 min. od wstawienia ciasta do piekarnika nałożyć bezę. Kontynuować pieczenie przez ok. 15-20 min. w temperaturze 150 stopni, aż piana zarumieni się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz