piątek, 19 września 2014

Babeczki maślane z malinami


 Nadziewanie sprawia, że nawet najprostsza babeczka staje się wyrafinowanym desrem. Wykorzystałam do tego soczyste oraz aromatyczne owoce, którymi są maliny. Zawierają wiele witamin i minerałów. Przypominają mi one mijające studenckie wakacje. 

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
Nadzienie:
- pół małego opakowania malin
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- pół opakowania malin

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
2 W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajka oraz olejek, całość wymieszać.
4. Dodawać mąkę na zmianę z mlekiem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości foremek. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Maliny wraz z cukrem zmiksować blenderem na "papkę".
2. Babeczki wydrążyć i nadziać malinami.
Dekoracja:
1. W schłodzonej misce mikserem ustawionym na niskie obroty ubić śmietanę i cukier puder, aż masa lekko zgęstnieje. Powoli zwiększać prędkość miksera, aż piana będzie sztywna.
2. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Na czubku położyć po jednej malinie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz