środa, 24 września 2014

Babeczki rafaello

  
SKŁADNIKI:
Ciasto:
-1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1.2 szklanki mleka kokosowego
Krem:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka masła ( w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji kokosowej
Dekoracja:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 12 szt. rafaello

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól.
2. W drugiej misce ubić masło z cukrem na jasną masę.
3. Do masła dodać jajko, białko i esencję, dokładnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem kokosowym. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. W misce wymieszać białka z cukrem.
2. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, mieszać, aż cukier się rozpuści.
3. Zdjąć miskę z garnka. Mikserem ubić białka na sztywną pianę.
4. Dodać esencję kokosową i delikatnie wymieszać.
5. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować rozetkami z kremu, posypać wiórkami kokosowymi, na górze ustawić rafaello.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz