wtorek, 30 września 2014

Babeczki "Śliwka w czekoladzie"


Dzień chłopaka bez słodkości? Nie ma mowy. Niestety 30 września już się kończy, tj babeczki z powidłami śliwkowymi, kremem waniliowym i gorzką czekoladą. Byłyby to zwyczajne babeczki, gdyby nie fakt, iż przeglądając strony poświęcone wypiekom wpadłam na świetny pomysł. Otóż zamówiłam masę cukrową, z której zrobiłam własnoręczne dekoracje na babeczki.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki  soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki maślanki
Nadzienie:
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Krem:
- 350 g sera twarogowego (tj jak na sernik)
- 5-6 łyżek masła
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
Dekoracja:
- 1/4 tabliczki gorzej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę oraz sól.
2. W drugiej misce masło wraz z dwoma rodzajami cukru ubić na jasną masę. Dodać jajko, olejek, całość zmiksować.
3. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z letnią wodą połączoną z maślanką. Masę ubijać na gładką masę.
4. Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 min piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
5. Pozostawić do wystudzenia.
6. Wydrążyć tak, aby każdą z nich można było wypełnić łyżeczką powideł.
Krem:
1. Masło wraz z cukrem i olejkiem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać serek i wszystko razem wymieszać.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlać olej i całość wymieszać.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Etap końcowy:
1. Wydrążone babeczki wypełnić łyżeczką powideł.
2. Kremem udekorować babeczki.
3. Roztopioną czekoladą wykonać "esy floresy". 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz