poniedziałek, 22 września 2014

Babeczki z pieczonym jabłkiem i bitą śmietaną

  
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3-4 duże jabłka
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
Dekoracja:
- 300 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej wody)
- cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Wlać ciasto do foremek na muffinki do 1/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
5. Wystudzić i wydrążyć środek, tak aby później napełnić babeczki pieczonymi jabłkami.
Nadzienie:
1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
2. Gotować na małym ogniu wraz z przyprawą do szarlotki, na gęstą "papkę".
Dekoracja:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać żelatynę i delikatnie wymieszać.
3. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Etap końcowy:
1. Babeczki wypełnić pieczonymi jabłkami.
2. Udekorować rozetkami z bitej śmietany i posypać cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz