piątek, 26 września 2014

Babeczki z popcornem i masłem orzechowym

  
Wyjście do kina zazwyczaj kojarzy nam się z popcornem i dużą colą, a może trzeba trochę zmiany i wyjątku od reguły? :) Tym razem na maratonie z Batmanem wraz z gwiazdorską obsadą będą królować babeczki z kremem z masła orzechowego, które zajadam łyżkami oraz słodkim popcornem. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Krem:
- 6 łyżek masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4  szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Dekoracja:
- opakowanie słodkiego popcornu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. W misce wymieszać masło, cukier puder, masło orzechowe i śmietanę na gładką masę.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem z masła orzechowego i popcornem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz