poniedziałek, 1 września 2014

Szarlotka


Jak dobrze, że moje wakacje się nie kończą i zostaje mi jeszcze miesiąc słodkiego lenistwa. Jednak pogoda nie jest już taka piękna, jak miesiąc temu. Coraz bardziej czuje się zbliżającą jesień. I nie tylko za oknem ją widać, ale również na sklepowych półkach.
A z czym kojarzy mi się piękna polska jesień? Pierwsza myśl to jabłka i właśnie z tym owocem związany jest dzisiejszy post.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 4 jajka
- 1 kostka masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru ( w zależności od słodkości jabłek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka gęstej śmietany (jeśli ciasto jest za suche)
Nadzienie:
- 1,3 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Dekoracja:
- lukier
- wiórki kokosowe
- uprażone ziarnami słonecznika 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nadzienie:
1. Jabłka obrać, pozbyć się gniazdek i pokroić w drobną kosteczkę.
2. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu wraz z cukrem i cynamonem, co jakiś czas mieszając.
Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść.
2. Podzielić masę na dwie części. 
3. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia.
4. Posypać bułką tartą i wyłożyć podduszone jabłka. Na wierzch rozkruszyć drugą część ciasta.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 min.
6. Pozostawić do wystygnięcia.
Dekoracja:
1.Udekorować lukrem, wiórkami kokosowymi i ziarnami słonecznika. Można podawać z bitą śmietaną oraz gałką lodów waniliowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz