niedziela, 26 października 2014

Muffiny korzenne z jabłkiem


Babeczki, babeczki i jeszcze raz babeczki. Chyba powinnam nazwę blogu zmienić na zjedzmy trochę babeczek. :D Dzisiaj znowu w roli głównej jabłka, ale daje słowo wtorkowy post będzie nietypowy, bo z warzywem i to symbolem jesieni, jak i nadchodzącego wielkimi krokami amerykańskiego święta zwanego Halloween.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kosteczkę)
- 1/2 szklanki masła ( w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przypraw korzennych
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Dekoracja:
- lukier (cukier puder plus odrobina mleka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, wsypać 2 łyżki cukru, gotować do czasu, kiedy owoce będą miękkie. Wystudzić.
2. W misce wymieszać mąkę. proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawy korzenne i sól.
3. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka,olejek waniliowy oraz kwaśną śmietanę, całość wymieszać.
4. Powoli dodawać mąkę,mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać uduszone jabłka, wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz