sobota, 4 października 2014

Babeczki marchewkowe


Znowu babeczki. :D Mam nadzieję, że nie macie jeszcze ich dosyć. :) Obiecuję następny post będzie związany z innymi słodkościami. A tymczasem koniec słodkiego leniuchowania i czas wrócić na uczelnie. Wakacje minęły w mgnieniu oka, a tak naprawdę poza pracą i kilkoma dniami wolnymi, nic konkretnego nie zrobiłam. Czytając plan zajęć złapałam się za głowę, tyle zajęć... :( Od rana do wieczora same ćwiczenia i wykłady. Mam cichą nadzieję, że jednak znajdę czas na pieczenie i uaktualnianie postów na blogu. Trzymajcie kciuki! :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego 
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (może być również sam cynamon)
- 3-4 sztuki marchewki (startej na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju roślilnnego
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
Krem:
- 350 g sera twarogowego (tj jak na sernik)
- 5-6 łyżek masła
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
Dekoracja:
- kandyzowane marchewki lub marchewki z masy cukrowej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika (lub cynamon).
2. W drugiej misce wymieszać stare marchewki, cukier, olej, maślankę, jajka oraz olejek waniliowy.
3. Powoli dosypywać mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do 2/3 wysokości papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
5. Pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. Masło wraz z cukrem i olejkiem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać serek i wszystko razem wymieszać.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i na każdą z nich ułożyć marchewkę ( kandyzowaną lub z masy cukrowej)



Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz