niedziela, 19 października 2014

Babeczki z wiśniami i kremem chałwowym


Wiem, nie miało być jak na razie babeczek. Jednak moi rodzice świętowali 25 rocznice ślubu, więc postanowiłam upiec te małe słodkości. Na początku planowałam upiec babeczki black forest w rezultacie wyszły klasyczne babeczki czekoladowe nadziewane wiśniami z kompotu, ozdobione kremem chałwowym i czekoladą.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g. miękkiego masła
-125 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g. stopionej czekolady deserowej
Nadzienie:
- mały słoiczek wiśni w kompocie
Krem:
- 200 g chałwy
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 250 g serka mascarpone (1 małe opakowanie)
Dekoracja:
- 5 kostek gorzkiej czekolady ( roztopionej w kąpieli wodnej i przełożonej do rękawa cukierniczego)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. 
2Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
3.Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 minut. 
4.Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną.
Krem:
1. Chałwę pokruszyć i wsypać do miseczki.
2. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku i kiedy będzie gorąca, zalać nią chałwę. Mieszać aż składniki się połączą. Pozostawić do wystygnięcia, najlepiej całą noc. Masa będzie miała piankową konsystencję. 
3. Do miski włożyć masło i mascarpone, zmiksować. Dodać piankę chałwową i delikatnie wymieszać.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Etap końcowy i dekoracja:
1. Babeczki wydrążyć, można pomóc sobie nożykiem do jabłek. 
2. Każdą babeczkę nadziać 3 wydrylowanymi wiśniami. 
3. Babeczki udekorować kremem i roztopioną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz