czwartek, 20 listopada 2014

Babeczki różane



Jeszcze nie było na blogu wypieków, które zawierałyby wodę różaną, aż do dzisiejszego dnia. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody różanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 3 krople czerwonego barwnika (można też użyć różowego)
- 1/2 łyżeczki wody różanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka i wodę różaną, dokładnie wymieszać.
3. Stopniowo dodawać mąkę i mleko, mieszając do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę.
2. Dodać wodę różaną oraz czerwony barwnik i wymieszać.
3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. (wilton #2D)
Etap końcowy:
1. Krem wycisnąć na babeczki tworząc róże, zaczynając od środka slodkości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz