sobota, 15 listopada 2014

Babeczki sowy


Jesienne babeczki nie muszą być wcale nudne. Za pewnie wielu z Was widziało już w Internecie takiego rodzaju wypieki, jednak chciałabym przed własną wersje sowich babeczek, których nadzieniem jest uwielbiane przeze mnie masło orzechowe, oczywiście można zastąpić je znaną wszystkim nutellą lub owocami. 

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
- 12 łyżeczek masła orzechowego
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
- drażetki (w kolorze brązowym i czerwonym)
- 12 szt. ciasteczek oreo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkami i olejkiem waniliowym.
3. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygniecia.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
1. W każdej z babeczek wydrążyć środek (np. za pomocą nożyka) i włożyć po łyżeczce masła orzechowego.
Krem:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić, aby przestygła.
2. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do niej czekoladę, całość wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki.
3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie liścia (Wilton  #67)
Dekoracja:
1. Za pomocą rękawa cukierniczego uformować z kremu "piórka" sowy.
2. Oreo przeciąć na pół i położyć na babeczce, aby przypominały oczy, a ciasteczku ułożyć brązowe drażetki, a po środku babeczki czerwone, tworzące dzióbek. Aby drażetki nie spadały z ciasteczek, można je przykleić na pomocą roztopionej czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz