poniedziałek, 10 listopada 2014

Krwawe red velvet


Czyli jakie babeczki królowały na halloweenowym stole. :) Przepis na ciasto Red Velvet prawdopodobnie pochodzi z południa Stanów Zjednoczonych. Babeczki zawdzięczają swoja popularność czerwonej barwie oraz czekoladowo- waniliowym smaku.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao (70%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam w żelu, firmy Wilton)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 krople czerwonego barwnika (użyłam z proszku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.
2. W drugiej wymieszać maślankę, olejek waniliowy, ocet oraz barwnik.
3. W trzeciej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
4. Porcjami dodawać mąkę oraz mokre składniki, miksując, aż masa będzie jednolita.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować rozetką z bitej śmietany.
2. Żelatynę z barwnikiem rozrobić w ciepłej wodzie i polać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz