środa, 12 listopada 2014

Muffinki z żurawiną


Nie każdy lubi żurawinę i również ja do tych ludzi należę. Jednak warto skusić się na ten owoc, ponieważ zawiera dużo błonnika, witamin, w tym B1, B2, B6, C, E, karoten oraz minerały. Zapobiega bowiem próchnicy i chorobom dziąseł.

SKŁADNIKI:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g suszonych żurawin
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać żurawinę.
2. W drugiej misce zmiksować mleko z jajkami i olejem.
3. Suche składniki wymieszać z płynnymi na jednolitą masę.
4. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 min., aż muffinki nabiorą złotego koloru. Pozostawić do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz