poniedziałek, 8 grudnia 2014

Cynamonowe palmiery


Już grudzień, także czas na świąteczne wypieki, których zapach roznosi się po całym domu i przypomina, że świata są już na rogiem. Nie mogę doczekać się dalszej pracy w kuchni przy pomarańczach, korzennych przyprawach i masie makowej.

SKŁADNIKI:
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki korzennej przyprawy
- 100 g cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W miseczce wymieszać cukier, cynamon i przyprawy korzenne.
2. Rozwinąć ciasto francuskie i wysypać mieszankę. Równomiernie rozłożyć po cieście.
3. Zawinąć jeden brzeg ciasta do wewnątrz, a następnie zrobić tak samo z drugim brzegiem, aby zetknęły się pośrodku ciasta. W miejscu zetknięcia, zwilżyć wodą i docisnąć.
5. Ostrym nożem pokroić ciasto w 1 cm plastry.
6. Położyć każde osobno na blasze, zostawiając wolne miejsce, ponieważ ciasto urośnie, lekko docisnąć łopatką.
7. Piec 15-17 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
8. Pozostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz