niedziela, 28 grudnia 2014

Muffinki piernikowe


Święta, święta i po świętach. Czas wracać do szarej rzeczywistości, lecz najpierw podzielę się z Wami słodkościami, a raczej przepisami na słodkości, które zagościły na moim bożonarodzeniowym stole. :)

SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g melasy
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 g cukru trzcinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W misce wymieszać ze sobą mąkę, imbir, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
2. Do garnka wlać melasę oraz masło. Postawić na małym ogniu.
3. Dodać cukier. Gotować do momentu rozpuszczenia się składników.
4. Wbić jajko do miski, dodać mleko i wymieszać.
5. Garnek z melasą, cukrem i masłem zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Następnie dolać ją do mąki i dobrze wymieszać.
6. Do tej samej miski dodać jajka roztrzepane w mleku, całość wymieszać.
7. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz