sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki


Bardzo szybie w wykonaniu. I co najważniejsze nie muszą leżakować, aby były miękkie, bo od razu po wystudzeniu nadają się do zjedzenia. :)
  
SKŁADNIKI: 
Ciasto:

- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 jajka
- 100 g masła
- 100 g miodu wielokwiatowego 
Dekoracja:
- lukier królewski (przepis)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:

1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
2. Masło wraz z miodem podgrzać, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3. Suche składniki wraz z masłem, miodem i jajkami, połączyć, aż powstanie jednolita masa.
4. Ciasto rozwałkowywać na ok. 0,3-0,4 cm., wykrawać różnego rodzaju kształty.
5. Pierniczki piec przez ok.10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Dekoracja:
1. Teraz można tworzyć małe dzieła za pomocą lukru królewskiego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz