sobota, 14 lutego 2015

Cake pops z nutellą


Cake pops z nutellą, otoczone białą czekoladą z nutą różowego barwnika to następny wariant, aby uszczęśliwić swoją drugą połówkę z dzisiejszy Dzień Zakochanych.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 g ciasta babkowego (używałam przepisu na babkę marmurkową)
- 125 g serka mascarpone
- 90 g nutelli
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 krople barwnika spożywczego w kolorze różowym
Dekoracja:
- posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W małej miseczce wymieszać serek mascarpone i nutellę na jednolitą masę.
2. W osobnej misce pokruszyć babkę na małe kawałeczki.
3. Do ciasta dodać masę z serka i nutelli, całość dobrze wymieszać.
4. Wstawić do lodówki na 15 min.
5. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (wyszło mi 22 szt.). Wstawić do lodówki na 15 min.
6. Rozpuścić 4 kostki czekolady, zanurzyć w niej końcówkę patyczka i wsadzić do połowy wysokości kulki. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady.
Polewa:
1. Czekolady wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie.
Dekoracja:
1. Ciasteczka udekorować wg uznania wykorzystując do tego posypki, cukier oraz kokos lub orzechy.
2. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada całkowicie stężeje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz