sobota, 14 marca 2015

Bezy z nutellą


Kilka tygodni temu w kioskach ukazał się magazyn Domowe słodkości, w którym znajduję się mnóstwo wspaniałych i prostych przepisów, a także nowych inspiracji cukierniczych. Postanowiłam wypróbować jeden z nich na pastelowe bezy, jednak nie byłabym sobą nie dodając czegoś od siebie i modyfikując trochę oryginalną recepturę. W tym wypadku wyszły mi różowe bezy w kształcie różyczek przełożone nutellą. :)

SKŁADNIKI:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- kilka kropli czerwonego barwnika
- mały słoiczek nutelli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Białka umieścić w szklanej misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
2. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać cukier.
3. Do masy dodać kilka kropki barwnika i delikatnie wymieszać całość.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wycisnąć tak, aby powstały różyczki.
5. Suszyć w piekarniku nagrzanym 100 stopni przez 60-75 min. Pozostawić na blasze przez 20 min., a następnie przełożyć na metalową kratkę.
6. Bezę wysmarować łyżeczką nutelli i skleić z drugim ciastkiem, tak aby powstała bezowa kanapka.



2 komentarze: