środa, 25 marca 2015

Eklerki


Kolejna odsłona ciasta parzonego, tym razem w formie eklerków. Są to znane podłużnego ciasta przełożone masą budyniową lub bitą śmietaną, oblane czekoladą.

A teraz trochę historii. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Carême, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Kolejne, pierwsze znaczenie tego słowa to błyskawica, stąd zamek błyskawiczny nazywany przez starych krawców, potocznie ekler.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 ml wody
- 70 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 3/4 masła
Dekoracja:
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do garnka wlać wodę, wrzucić masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia.
2. Do rondla z wodą i masłem, wsypać mąkę i ubijać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od brzegu garnka. Odstawić, aby przestygło.
3. Stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągła tylką o średnicy 1 cm.
5. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i skropioną wodą, wycisnąć eklerki o długości 8 cm., pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-35 min., aż będą złociste i kruche. Wyjąć z piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko. Wystudzić na metalowej kratce.
Krem:
1. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Wrzucić masło i zmiksować na gładką masę. Wystudzić i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Nadziewania:
1. Eklerki przeciąć na pół i przełożyć kremem.
Dekoracja:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować eklerki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz