sobota, 14 marca 2015

Mini ptysie z kremem bananowym


Pierwszy raz w życiu wzięłam się za ciasto ptysiowe. Należy ono do ciast parzonych. Jego przygotowanie polega na rozklejeniu mąki w wodzie z tłuszczem, a następnie dodaniu jajek i ciągłym ucieraniu, alby wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Wypełnione kremem bananowym rozpływają się w ustach. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
-150 ml wody
- 70 g masła
- 85 g mąki pszennej
- 2 jajka
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 banan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do garnka wlać wodę oraz drobno pokrojone masło. Gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
2. Do masła z wodą wsypać mąkę i wymieszać składniki drewnianą łyżka, aż ciasto będzie odchodziło od boków rondla.
3. Masę ostudzić. Stopniowo dodać jajka i ubijać na gładką masę.
4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o wymiarze 1 cm.
5. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i skropioną wodą, wycisnąć kulki, zostawiając miedzy nimi dość miejsca, żeby ptysie mogły urosnąć.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20-25 min.  Wyjąć w piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko, żeby wypuścić parę.  Wystudzić na metalowej kratce.
Krem:
1. Banana obrać i zmiksować na gładką masę.
2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać banana i całość delikatnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciastka kremem.

2 komentarze: